joi, 16 aprilie 2015

Educația timpurie

În reducerea abandonului şcolar, educația timpurie are o mare importanță. Actualmente, doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situaţii de risc din România beneficiază de educaţie timpurie. Între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Asociaţia OvidiuRo s-a încheiat un acord de parteneriat privind extinderea programului Fiecare copil în grădiniță până în anul 2020.
Mai multe informații AICI.


Despre importanța egalității de șanse am mai vorbit odată în acest spațiu virtual. (blog)

Util (pentru frați și surori mai mari)



Limba română - evaluare națională


http://mariana-badea.ro/

Pronumele personal

                                    PRONUMELE PERSONAL


Pers.I
Pers. a II a
Pers. a III a
Nr. singular
eu
tu
el/ea
Nr. plural
noi
voi
ei/ele

"Voiam"/"Voiai"/"Voia"...

              Cum este corect: vroiam sau voiam ?



   În limba română există verbul  a vrea  cu formele de trecut (indicativ, imperfect): (eu) vream, (tu) vreai, (el/ea) vrea, (noi) vream, (voi) vreați, (ei/ele) vreau, forme care nu se folosesc prea des.


   Există și verbul a voi are următoarele forme de trecut (indicativ, imperfect): (eu) voiam, (tu) voiai, (el/ea) voia, (noi) voiam, (voi) voiați, (ei/ele) voiau.

   Mulți utilizatori de limba română greșesc folosind o formă incorectă și anume vroiam - care este o combinație între cele două verbe a vrea și a voi .

   În concluzie, corect este (eu) voiam.




Despre primăvară (și cum se scrie)

     A sosit din nou primăvara pe meleagurile noastre în alai de flori delicate și înmiresmate, aducând cu ea verdele crud al ierbii, frumusețea pomilor înfloriți, căldura mult așteptată, adierea zefirului. Din depărtări, din țările calde, se întorc la noi păsările călătoare...oare le-a fost dor de noi, de pământul românesc?  Natura întreagă s-a trezit din nou la viață. Primăvara ne aduce veselie și optimism.
    Iată mai jos poezia Vestitorii primăverii de George Coșbuc recitată de Camelia Rădoi;



Substantivul vestitorii are forme de plural cu un singur i, dar și cu doi de i:
- (niște) vestitori → vestitorii (aceștia)
După același model:
- (niște) pomi → pomii (aceia/de acolo)
- (niște) muguri → mugurii (aceștia)

Substantivul primăvară are forma de plural cu un singur i: (niște) primăveri sau  primăverile (mult așteptate); primește, însă, doi de i la numărul singular când scriem, de exemplu, "soarele/zilele primăverii".


   Vă propun să ascultăm superba compoziție muzicală a lui Antonio Vivaldi, Anotimpurile - Primăvara:


miercuri, 15 aprilie 2015

"Sorei mele" sau "surorii mele"?


Ți s-a întâmplat vreodată să stai pe gânduri atunci când trebuia să formulezi un enunț referitor la un obiect al uneia dintre surorile tale pentru că nu știai care este forma corectă a cuvântului ce denumește gradul de rudenie? Sau poate că știi deja o formă și ești sigur(ă) că e corectă.

Ei, bine, forma corectă este "rochia surorii mele" atunci când e vorba de ruda ta, iar nu de sora medicală (în acest caz corectă este formularea "halatul sorei medicale") -ultima sintagmă nu se mai folosește, aceasta fiind înlocuită de cuvântul infirmieră.
http://1kiss4love.blogspot.ro/2014/04/mesaje-pentru-surori.html